Co je to kalkulačka BMI a k čemu je to dobré

0 Comments


Index BMI je přibližný orientační údaj, který nám naznačuje, zda je naše tělesná hmotnost v normě, anebo ustřeluje do některého z extrémů – buď do plusu směrem k nadváze a obezitě, anebo do mínusu směrem k podváze.

Výpočet se provádí víceméně orientačně, protože je ve hře celá řada faktorů, které jej mohou i výrazněji zkreslit, a tak jej berte pouze s nadhledem a s těmi faktory počítejte, pokud se týkají právě vás. Každopádně se index BMI může dobře uplatnit u běžných „smrtelníků“, kteří sportují pouze příležitostně a rekreačně, a kteří nejsou vrcholovými sportovci.

tělesná váha

Výpočet se provádí tak, že se tělesná hmotnost (uváděná v kilogramech) dělí druhou mocninou tělesné výšky uváděné v metrech. Takže například člověk vysoký 170 cm, který váží 65 kg, bude mít index BMI 22,5, což je normální hodnota (ani nadváha, ani podváha).

Co je rozhodující

Rok narození – váš věk je nutné započítat u kalkulačky BMI vždy, protože například lidé seniorského věku mívají méně svalové hmoty a mohou mít na svém těle naopak více tuku, který je ovšem lehčí, než svaly, a to by mohlo výrazně do výpočtu zasáhnout. Výpočet však berte pouze jako orientační, protože někteří senioři nejsou pohybově aktivní téměř vůbec, zatímco jiní sportují prakticky denně, a tím pádem se u nich může lišit i množství svalové hmoty.

dieta při nadváze

Pohlaví – v ženském těle se nachází více tukové tkáně, například v prsech, a ženy také mívají méně svalové hmoty, než muži, ale stále zde musíte počítat s jistou nepřesností ve výpočtu, protože do hry opět vstupuje tělesná aktivita a sport.

Na co by se mělo přihlížet

V předchozích odstavcích jsme zmínili pohybové aktivity a to je také jeden z nejvýraznějších faktorů, které jsou ve hře u každého jedince. Obecně se sice ví, že tuk je lehčí, než svaly, ale pokud je tuku příliš mnoho, převáží svou hmotností i BMI index svalnatého atleta. A kupříkladu takový špičkový kulturista může být podle indexu BMI přímo obézní, přitom je v pase natolik štíhlý, že by se mohl porovnávat s lidmi o třicet kilogramů lehčími.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup