Odkud se vzal rum?

0 Comments


Rum je oblíbeným nápojem již po staletí. Jeho skvělá chuť poslouží k vychutnání této lihoviny jen tak, v cukroví, míchaných drincích či teplých nápojích jako je káva nebo čaj. Ty opravdu kvalitní láhve s tímto mokem ale doporučujeme pít jen tak, protože jinak byste se ochutili o skvělý chuťový požitek, který vynikne v lihovině samotné.

První láhve se objevily již někdy kolem 16. století v Karibiku. Konkrétně se pak uvádí, že se jednalo o souostroví Antily. Dodnes patří oblast Karibiku (zejména pak Kuba, Jamajka či Portoriko) k výrobcům těch nejkvalitnějších rumů na světě vůbec.

rum1

Nejasný je původ označení. Někteří odborníci uvádí jeho vznik z anglického slova rumbellion, což můžeme přeložit jako velký ruch, jiní se zase přiklání k latinskému označení pro cukrovou třtinu, z níž se tento zlatavý mok vyrábí, sacharum officinarium. Ať tak či tak, rum https://www.lihovarek.cz/rum/ prostě patří k lahodným lihovinám.

Proces výroby se provádí v několika fázích. Na začátku všeho stojí cukrová třtina a její zpracování, během nějž vzniká cukr a černá melasa. Melasa je označení pro odpadní látku právě při výrobě cukru, co se ale výroby rumu týká, je hlavní surovinou, do níž se přidají kvasnice. Následuje fermentace trvající 1 až 12 dní, po ní následuje destilace, která může probíhat přerušovaně či kontinuálně. Rozdíly mezi nimi jsou následující:

  • Přerušovaná destilace je sice dražší, ale zase při ní vznikají jemnější a osobitější chutě i vůně.
  • Kontinuální představuje levnější způsob, který dává vzniknout více procentním alkoholům, které ale chuťově nejsou tak výrazné.

rum

Poslední fází je zrání, které probíhá v dřevěných sudech. Doba zrání se liší, dle barvy rumů:

  • Bílé nezrají vůbec nebo po maximální dobu tří let.
  • Zlaté zrají pět až deset let.
  • Těžké tmavé zrají 20 nebo i 30 let.

Právě doba zrání určuje výslednou barvu nápoje.

A jak si tento destilát co nejlépe vychutnat? Tady záleží především na druhu, obecně můžeme říci, že ty bílé jsou skvělé do míchaných koktejlů (Mojito, Cuba libre, Daiquiri), tmavé zase pro přímou konzumaci. Ty nejvíce tmavé značí prémiový alkohol, který je nejlepší nechlazený.